rss search

E M D R

line

E M D R

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een kortdurende en effectief bewezen therapievorm, die volwassenen en kinderen helpt herinneringen aan nare gebeurtenissen te verwerken, zodat daarmee verbonden klachten verminderen of verdwijnen.

EMDR

Tijdens een EMDR-sessie wordt een afwisselende stimulus van links naar rechts aangeboden, zoals een handbeweging of een bewegend lichtje voor je ogen.

Die constante afwisseling van de aandacht van links naar rechts is een belangrijk onderdeel van een EMDR sessie.

Dit wordt ook wel bilaterale stimulatie genoemd:
Je volgt met de ogen een lichtje of de hand van de therapeut die van links naar rechts beweegt, of je luistert naar afwisselende kliksignalen van links naar rechts over een koptelefoon.

Ook kunnen linker en rechter lichaamsdelen afwisselend aangeraakt worden, bijvoorbeeld met tikjes op schouders, handen of knieën.

Terwijl de bilaterale stimulatie plaatsvindt zal de therapeut je vragen de nare gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Dit leidt ertoe dat de herinneringen hun kracht en emotionele lading verliezen.

EMDR kun je zien als een soort waakdroom waarin de REM-fase in onze slaap wordt nagebootst. REM betekent Rapid Eye Movement, snelle oogbeweging. Tijdens de REM-slaap dromen we, bewegen onze ogen heel snel, is er grote activiteit tussen het linker- en rechterhersenhelft en worden ervaringen verwerkt.

Het is mogelijk met EMDR een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten te behandelen, die het gevolg zijn van één of meer nare ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan rouw, maar ook aan vastzittende woede of angst.
Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele sessies in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

EMDR wordt succesvol toegepast bij mensen die last hebben van een post-traumatische stressstoornis (PTTS). Vaak gaat het om herinneringen aan een schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen) en nachtmerries. Ook kunnen schrik- en vermijdingsreacties veel voorkomen.

Meer informatie over EMDR kun je o.a. vinden bij Wikipedia

De EMDR opleiding heb ik gevolgd bij de Nederlandse Academie voor Integratieve Psychotherapie.

Voorafgaand aan de EMDR therapie vindt een uitgebreid intakegesprek plaats. Dit duurt ongeveer twee uur. De daarop volgende sessies duren inclusief voor- en nagesprek doorgaans ook twee uur.